Zemaljsko društvo općinskih činovnika Kraljevine Hrvatske i Slavonije

Prije devedeset godina upravo na današnji dan, znači 12. rujna 1931. godine, s radom je započeo naš dom kao internat djece članova društva općinskih činovnika.

U drugom poglavlju dokumentarističke monografije MAŽURANAC otkrivamo kako je umirovljenički dom postao učenički…

Poglavlje drugo: Zemaljsko društvo općinskih činovnika Kraljevine Hrvatske i Slavonije

Ovo je puni naziv udruge koja je osnovana zaključkom 13. 10. 1906., a svoj stvarni rad započela 1898. godine. Društvo je imalo zadaću pomagati i brinuti o općinskim činovnicima i članovima njihovih obitelji. (…)

Društvo je pružalo učeničku potporu za školovanje učenicima od 1926. godine, a ideja o osnivanju učeničkoga internata pojavila se mnogo ranije. Prema zapisniku sjednice Upravnog odbora Društva održane 5. 7. 1913. u vlastitim prostorijama (…) pod točkom 14 donesen je zaključak:

na prijedlog predsjednika, odbor donosi zaključak da se poradi na prijedlogu, kako bi se sagradio internat za djecu u Zagrebu. (…)

Te 1913. godine prijedlog o osnivanju Internata za djecu članova iznesen je na skupštinama kotarskih društava i naišao je na potporu i konstruktivne prijedloge. Međutim I. svjetski rat, poslijeratne političke, društvene, ekonomske prilike zaustavile su izvođenje tog projekta. (…)

Ipak, općinski činovnici uspjeli su izboriti svoj status u novoj državi i pokrenuli dalje svoje poslovanje.

Zemaljsko društvo općinskih činovnika

Društvo općinskih činovnika, sada Kraljevine Jugoslavije, obilježilo je 25 godina djelovanja, a to su proslavili otvaranjem Internata za djecu svojih siromašnih članova. Kupljena je zgrada Mirovinskoga zavoda članova Hrvatskoga zemaljskog kazališta koja je imala deset stanova i koje je trebalo preurediti. (…)

Troškove preuređenja u potpunosti je podmirilo Društvo (…) uz obvezu da radovi budu gotovi do kraja 7. 1931. godine. Radovi su bili na vrijeme obavljeni uz povećanje troškova…

Poslije preuređenja, prostorije zgrade mijenjaju funkciju, tako da se u podrumu nalaze: prostorije muške i ženske posluge, kuhinja, ostave, drvarnica, praonica i tuševi za učenike. U prizemlju se u lijevom krilu nalazio stan upravitelja, a u desnom krilu blagovaonica i sanitarni čvor. Na katovima se nalaze: velike spavaonice s 30 ležaja, dio za nadzornike, garderobe, sanitarni čvorovi, bolesničke sobe i sobe za učenje.

Izvor: Ranko Ceraj, MAŽURANAC dom umirovljenika, muški internat, učenički dom… – dokumentaristička monografija ustanove s podacima od 1897. godine do danas, Zagreb, 2020. godine