Novije vrijeme u životu i radu doma

Novije

Poglavlje šesto: Novije vrijeme u životu i radu doma

Novije vrijeme obuhvaća razdoblje djelovanja ustanove od 1970-ih godina do danas. Prikupljeni su arhivski dokumenti i dokumentacija koja postoji u ustanovi, a razotkriva značajna događanja u navedenom razdoblju. (…)

U prvom poglavlju je predočen proračun potrebnih sredstava za sanaciju domova. U dokumentu se nalazi popis 15 domova u kojima je potrebno napraviti radove.

Petak 13.

Na prvom mjestu se nalazio dom „Davorin Trinajstić“ u kojem je trebalo napraviti novi kuhinjski i blagovaonički prostor sa svim popratnim sadržajima. Za to se planiralo tada 2.100.000 novih dinara.

U poglavlju povezivanja đačkih domova sa školskim centrima napravljena je orijentacija pojedinih domova, tako se za „Davorina Trinajstića“ napisalo da je povezan sa Školskim centrom za strojarstvo i elektrotehniku, Klaićeva 7, što je danas Tehnička škola Nikole Tesle. (…)

Istraživanjem stare dokumentacije u Domu, pedagoginja ustanove gđa Željka Hrvoj naišla je na stari Pravilnik o pedagoškim mjerama. (…)

Značajna godina za ustanovu svakako je bila i 1987., godina Univerzijade ’87. Ustanova je bila predviđena za smještaj stranih gostiju i sportaša.

Dvorana volonteri u akciji

Prije početka te manifestacije dom je bio djelomično adaptiran: fasada zgrade, uređen je unutarnji prostor zbog smještaja, a u dvorištu je izgrađena i mala sportska dvorana koja je danas uvelike ispunila svoju funkciju.

Tijekom Univerzijade u ustanovi je bio smješten plesni ansambl Nacionalnog kazališta Južne Koreje koji je prezentirao dio kulturne baštine na ovoj velikoj međunarodnoj sportskoj smotri studenata.

Izvor: Ranko Ceraj, MAŽURANAC dom umirovljenika, muški internat, učenički dom… – dokumentaristička monografija ustanove s podacima od 1897. godine do danas, Zagreb, 2020. godine