15 minuta 3/3/16

Zaključio sam da presporo pišem, bavim se sitnicama ili mi internet odvlači pažnju. Zato ću danas „timer“ na mobitelu staviti na 15 minuta. Što napišem u 15 minuta, to ću poslati.

15 minuta počinje

„Erasmus bubble“

Cilj Erasmusa je zapravo taj da se polaznik programa razmjene što bolje upozna sa zemljom u koju ide i da među ostalim, što bolje upozna lokalne ljude, njihove običaje i kulturu.

Problem s Erasmusom je što to zapravo nije baš tako, jer studenti na Erasmusu žive kao neki paralelan život u Beču koji ide uz normalni studentski život u Beču. Zapravo se ne družiš previše sa studentima iz Beča, družiš se s ostalim strancima koji su došli na razmjenu.

15 minuta

Eventi koji su kreirani da bi se strani studenti što bolje uklopili zapravo su samo za studente na razmjeni. Čak i po studentskim domovima većinom sve studente na razmjeni smjeste na isti kat. Lakše se nekako i uklopiti s ostalim strancima, jer su, kao i ti, došli tu da bi upoznali nekoga, a domaći već imaju neki uhodan život i svoje društvo.

Još jedan faktor koji ne bismo smjeli zanemariti jest taj da su profesori puno popustljiviji prema studentima koji su na razmjeni, što opet povećava jaz između domaćih i stranaca jer stranci onda manje moraju ići na predavanja i ne moraju toliko aktivno sudjelovati u stvarnom studentskom životu (učenje, konzultacije, instrukcije).

Ne mora sve to nužno biti loše, jer zaista je zabavno i izvan tog studiranja upoznaš hrpu ljudi i stekneš hrpu nekakvog iskustva, ali može biti neka vrsta zamke. Nije stvarnost, kao što sam rekao, paralelni svijet, iluzija, kao u filmu Žal s Leonardom DiCapriom kad se svi

Time’s up!