Write or Die 24/2/16

Naš bivši učenik (student filozofije zagrebačkog Filozofskog fakulteta, ovaj semestar, u sklopu programa Erasmus +, studira filozofiju u Beču) sam si je postavio, kako kaže, Challenge Write or Die

Challenge “Write or die!”

Moram se natjerati da pišem. Zašto? Razloga je više. Od toga da želim poboljšati svoje spisateljske sposobnosti, do toga da bolje artikuliram svoje misli (ima ih još, ali to sad nije toliko bitno, ne želim u ovom trenutku gubiti previše vremena na „zašto“).

Zato sam osmislio  mali Challenge Write or Die. Svaki dan ću napisati pola kartice teksta (to je 900 znakova).  Challenge traje dok se ne vratim iz Beča. Pola kartice je malo, ali nekako moram početi. Također na početku nije toliko bitna kvaliteta (zanemarit ću pravopis, gramatiku, stil itd.). Važno je samo da napišem nešto, da – bez obzira na sve – ispunim zadatak.

Svjesno stavljam kvantitetu ispred kvalitete.  Ako se  npr. razbolim, to me ipak ne sprječava da napišem 900 znakova, ako odem van za vikend, to me ipak ne sprječava da nekako napišem 900 znakova.  Pod svaku cijenu moram pisati. To će mi svaki dan oduzeti 15 minuta, toliko vremena imam.  

Write or die

Što ću pisati? Koga briga! Bilo što. Mislim da ću se uglavnom fokusirati na faks i da će tekstovi biti vezani za neke kolegije (mogu i na njemačkom pisati). Ako pogledam neki film ili neku predstavu, možda napišem nešto. (Neću pisati ništa previše intimno i klonit ću se politike). Ako mi s vremenom pola kartice bude malo, povećat ću normu. 

Uf, za danas sam već premašio normu, idem na zasluženi odmor.