Precious Petar

S pojavom odgajatelja Petra u domu pojavile su se i nove aktivnosti pa i nova razina ekološke svijesti i u skladu s njom i ponašanje… Zato – Precious Petar.

Povodom ekološkog kviza u srijedu (24. veljače) s kolegom Petrom Ćurkom razgovara urednica mrežne stranice Multimedijske skupine

Precious Plastic

  • Kako si se počeo zanimati za ekologiju?

Oduvijek me zanimala i uživam u prirodi pa otuda vjerojatno i svijest o potrebi očuvanja prirode. Kao student radio sam u firmi koja se bavila projektiranjem odlagališta otpada, reciklažnih dvorišta, sortirnica otpada, izradom studija utjecaja na okoliš, studija sastava otpada i slično.

Kako sam često obilazio lokacije odlagališta, što legalnih što ilegalnih (divljih), ono što mi je odmah upalo u oko i zgrozilo me jest izgled prirode oko tih odlagališta. To za mene, slikovito rečeno, izgleda kao kad radiš nešto s brašnom i slučajno puhneš u hrpicu brašna, tad odjednom brašna ima po svuda.

U slučaju otvorenih odlagališta (ona koja nisu sanirana) kao i divljih, brašno predstavljaju veći ili manji komadi papira, najlonske vrećice, omoti raznih proizvoda, tekstilni otpad i slično. To stvarno izgleda strašno.

Precious Plastic

Zamisli drvo 15-ak metara visoko koje je „ukrašeno“ svim tim materijalom kao božićno drvce. I tako u povećem radijusu oko odlagališta i tako na više lokacija u svakom mjestu svakog grada svake države na planetu.

  • Kada si doznao za akciju Precious Plastic?

Mislim da je to bilo 2016. Pregledavajući video klipove na Youtubeu, naletio sam na tipa iz Nizozemske, imena Dave Hakkens koji je osmislio i dizajnirao 4 stroja za obradu otpadne plastike i postavio sve open source on-line.

Njegov je cilj omogućiti malim zajednicama da uz vrlo malo sredstava uspostave sustav recikliranja plastičnog otpada. Uskoro je uspostavio globalni pokret koji trenutno broji preko 80 000 sudionika i preko 500 pojedinaca i zajednica koje aktivno koriste strojeve i šire svijest i znanje diljem svijeta. Zajednica je vrlo aktivna i svakodnevno se sve više širi.

  • I onda se rodila zamisao da Precious Plastic dovedeš u naš dom?

U stvari za tu zamisao najzaslužnija je kolegica Ivana Šepetavec. Ona je jedan dan, nakon što je već nekoliko puta slušala kako pričam o akciji Precious Plastic, uzela papir i olovku i rekla: „Ajde pričaj kaj nam treba za pravljenje jednoga stroja“.

U to vrijeme dobili smo poziv za sudjelovanje u akciji čišćenja plaža na otoku Mljetu, u čemu je ona prepoznala priliku da napravimo dobru akciju s učenicima. I tako mjesec i pol dana kasnije, prototipovi dva stroja bila su, uz pomoć donacija i naših učenika, spremna za testiranje na plaži Grabova na otoku Mljetu. To je bilo u travnju 2019. Od tada rastemo iz dana u dan.

  • Koje učenike privlače aktivnosti vezane uz Precious Plastic?

Za sada su to većinom učenici tehničkih škola, koji rade na unaprjeđenju strojeva, sudjeluju u razvoju projekta, prezentacijama projekta, natjecanjima…

Cilj nam je uključiti što više učenika različitih usmjerenja, od umjetničkih, dizajnerskih, obrtničkih, ekonomskih i drugih.

  • Kako je bilo na Inovi?

Jako zanimljivo. Puno odličnih radova i projekata. Naš je projekt bio jedan od rijetkih usmjerenih na rješavanje problema onečišćenja okoliša, što je po mom mišljenju, u konačnici utjecalo na osvajanje svih najviših priznanja ove izložbe inovacija.

Naravno ništa od toga ne bi bilo bez ogromnog doprinosa našeg učenika Edija Graovca koji je izvrsno prezentirao projekt.

  • Koji su planovi za dalje?

Uf, planova i ideja ima brdo. Osnovna ideja jest potpuno izbaciti uporabu jednokratne plastike u našem domu. Planiramo urediti prostor u domu gdje bismo postavili pogon za recikliranje plastike.

Promocija projekta i edukacije u vrtićima, školama, učeničkim domovima. Razmišljamo o osnivanju učeničke zadruge.

Velika je stvar što je ravnatelj Doma Mladen Martinec vrlo otvoren za ovaj projekt i spreman pomoći razvoju projekta, naravno, u skladu s mogućnostima.