Jedan kauč – dva autora 2022.

Dvadeset i devetog rujna ove godine priredili smo književnu večer pod nazivom ‘Jedan kauč – dva autora’. U dnevnom boravku ugostili smo naše bivše – kolegu Ranka Ceraja i učenicu Mariju Kočet. Razgovarali smo o njihovim knjigama, o pisanju…

Naši autori

Na Dan Doma posjetili su nas jedna bivša učenica i jedan bivši odgajatelj. Navrate oni u dom i inače, no taj posjet bio je poseban jer tema našeg druženja bilo je njihovo pisanje i njihove knjige.

Godine 2020. odgajatelj Ranko ukoričio je MAŽURANAC, knjigu o našem domu koju je stvarao dvadesetak godina. Riječ je o dokumentarističkoj monografiji ustanove s podacima od 1897. godine do danas – njome je autor predstavio bogatu zbirku dokumenata o povijesti doma i o povijesti zgrade u kojoj je preko devedeset godina smješten naš dom. Učenicima je naročito drag popis u kojem rado traže i svoje ime.

Kao završni rad u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna ove godine stvorila je Marija svoju Animu. Iako je građa za knjigu nastajala godinama ranije, još od osnovne škole, prikupila je autorica i izabrala svoje lirske tekstove i fotografije, uredila ih, napravila grafički dizajn i pripremu te objavila zbirku poezije.

Na poćetku

Autorski dvojac smjestio se na kauč, publika oko njih i književna večer Jedan kauč – dva autora mogla je započeti. Dobrodošlicu u dom zaželio je gostima naš učenik Luka. Pitao ih je o njihovim poticajima za pisanje, o uvjetima u kojima su nastajali tekstovi, o prikupljanju i izabiranju građe, o samom procesu pisanja i stvaranja knjige, o podršci koju su im pružali drugi ljudi, o objavljivanju knjige. Na svoj prepoznatljiv način – spontan i topao – vodio je Luka cijelu književnu večer.

No, pitanja su postavljali i drugi sudionici. O oklonostima nastanka i funkcioniranja doma i zgrade u kojoj je dom, ali i o Rankovu dolasku u dom i pronalasku pedagoginje Željke pitali su učenici Luka, Nikola, Gabriel, Leon, Dominik, Fran, a odgajatelj Ranko, iskreno zadivljen pripremljenošću i upućenošću učenika u temu, odgovarao je na sva pitanja zainteresirane publike.

Odgajatelj Ranko odgovara na pitanja prvaša

Navodimo tek neka od postavljenih pitanja i, da, odgovore na njih tražit ćemo od vas na sljedećem domskom kvizu…

Što Vas je dovelo u Učenički dom Ivana Mažuranića?
Otkud učenički dom u ovoj zgradi?
Zašto je postavljena ploča zahvale u ime Franje Josipa I. i gdje je ta ploča danas?

Zahuktalo se

Koji je rat utjecao na prijedlog o osnivanju Internata za djecu članova koji je iznesen na skupštinama kotarskih društava i koji je naišao na potporu i konstruktivne prijedloge 1913. godine?
Koje je društvo i zašto u potpunosti podmirilo troškove preuređenja doma uz obvezu da radovi budu gotovi do kraja 7. mjeseca 1931. godine?

Zašto su ljudi u internatu učenike koji svojim nemarom i neradom nisu uspijevali nazivali pridošlicama?
Zašto su privremeno oduzete školske zgrade?
Gdje se osjećaju posljedice Drugog svjetskog rata u našim prostorima?
Kako je gospođa Željka naišla na stari Pravilnik o pedagoškim mjerama?
Kako se promijenila sportska dvorana od vremena kad je izgrađena do danas?  

Nakon epskog dijela naše književne večeri, u kojoj smo se upoznali s odgajateljem Rankom, njegovom knjigom i baštinom našeg doma, upustili smo se s Marijinom Animom u lirski dio večeri. O nastanku njezine poezije i knjige autoricu su pitali Luka i Gabriela, koja i sama piše poeziju. Gitarski intro prije govorenja Marijine poezije odsvirao je naš učenik Ivan.

Učenica Gabriela predstavila nam je Marijinu pjesmu Plamen, a učenica Sara Otuđenje. Na kraju je autorica pročitala svoju pjesmu Tulipan. Otkrit ćemo vam samo da je tulipan Marijin omiljen cvijet…

‘Da procvatem kao tulipan i podarim svijetu ljepotu bez trnja i boli…’

Sve je fotografirao naš učenik Matija. U publici su se uz učenike našli članovi obitelji i učenika i radnika i gostiju. Svi sudionici pridonijeli su stvaranju ugodnog prijateljsko-obiteljsko-domskog ugođaja. Književnom večeri ‘Jedan kauč – dva autora’ obilježili smo Dan našeg doma i Dane europske baštine.

Književna večer na Mažurancu

U Dane europske baštine, tu ‘najtransparentniju participativnu kulturnu manifestaciju u Europi’ Multimedijska skupina našeg doma uključila se i s pub kvizovima o europskoj kulturnoj baštini i s cjelogodišnjim virtualnim programom Knigami počtovan. Kviz Jedina (Hrvatska – Europa – Zemlja) održali smo u domu 21. rujna, a kviz Jedina online održat ćemo 26. listopada pomoću aplikacije Quizizz. Za sudjelovanje u kvizu mogu se prijaviti i ekipe izvan doma. Na kraju iz brošure prenosimo izvadak o tom književnom kauču s Mažuranca…

Dvadesete godine dvadeset i prvog stoljeća donijele su nam nove životne izazove. Čini se da smo krhkiji i osamljeniji od onih kakvima se poimamo ili tek prikazujemo. Neki su, silom neprilika, suočeni sa svojom postojanošću u toj osamljenosti počeli pisati o svojim raspoloženjima, pogledima na život, nazorima na svijet… Drugi su, zahvaljujući prilikama, nastavili pisati – više nego prije. Pisati o svojim raspoloženjima i nazorima. Pisati o promjenama koje zamjećuju u sebi i u svijetu. Pjevati o prirodi i društvu. A prvi, prvi su pisali i pišu. Njima ne trebaju neprilike. Njima ne trebaju prilike. Njima treba pisanje. Srećom, prvi su ovdje – među nama. I ova književna večer posvećena je njima. O potrebi, volji, radosti i boli književnog  stvaranja večeras razgovaramo s njima – s autorima proizišlim iz Učeničkog doma Ivana Mažuranića. I slavimo Dane europske baštine i našeg doma. (Preuzeto s mrežne stranice Ministarstva kulture i medija)