Igre Djece Mažuranca 2024.

Djeca Mažuranca igraju različite društvene igre, no ove godine najviše se igralo Saboteur, Carcassonne i Ticket To Ride. Često su na repertoaru bile i druge društvene igre kao Catan, Hive, Love Letter, Rose Ceremony, 7 Wonders, Sretan put! Hrvatska, Dixit, Keltis, Alias, Dominion, Hanabi, Codenames…

Društvene igre na Mažurancu

Ipak, danas vam predstavljamo tri najigranije igre u sezoni 2023./2024. godina, a to su: Saboteur, Carcassonne i Ticket To Ride.

Saboteur – omiljena igra prvaša i onih koji se još tako osjećaju

Saboteur pripada u kooperativne igre s izdajom. Podvrsta je to moderne (euro) igre u kojoj pojedini igrači igraju ulogu izdajica u skupini, u ovom slučaju sabotera među rudarima. Ovisno o ukupnom broju igrača među rudarima može se skrivati samo jedan saboter ili više njih.

Na domaćem terenu

Cilj rudara jest što prije izgraditi tunel do zlata (koje je na jednoj od triju skrivenih karata na kraju tunela).

Njihovim nastojanjima suprotstavljaju se saboteri dajući sve od sebe da im to onemoguće, naravno, što je duže moguće u potpunoj tajnosti.

Naime, nitko od igrača do kraja igre ne smije odati svoju ulogu koju je izabrao sasvim slučajno.

Ponekad igračima nije jasno tko je rudar, a tko saboter, što igri daje dodatnu draž.

Ove jeseni naš je dom neprestano bio poprištem borbe patuljaka…

Jedni grade, drugi ruše…

Sve za bodove…

Saboteur

Rudari u potrazi za zlatom ubrzano grade tunele…

Saboteri zatrpavaju tunele i trgaju rudarsko oruđe…

Domaćim rudarima često bi se pridružile i gošće iz Učeničkog doma Marije Jambrišak.

Tko će prije stići do svojeg cilja dok snop karata postaje sve tanji?

Carcassonne – igra za djecu koje se boje i odrasli

Carcassonne se ubraja među najljepše i najbolje sačuvane gradove i fortifikacije u Europi (dvostruki bedemi s 52 obrambene kule) te je stari dio, 1997. uvršten na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, ujedno jedna od najposjećenijih turističkih lokacija u Francuskoj. 

Ulomak je to o čuvenom francuskom srednjovjekovnom gradu iz Hrvatske enciklopedije. I, kao što možete očekivati, igra nadahnuta francuskim gradom bogate baštine uvodi nas u europski srednjovjekovni svijet vitezova, svećenika, seljaka i lopova.

Igrači nasumično izvlače po jednu pločicu (od ukupno sedamdeset i dvije) te ju postavljaju uz prethodno postavljene pločice tako da nastave gradnju ceste, grada, samostana ili polja. Nakon što igrač postavi svoju pločicu može (i ne mora) na nju staviti svojeg čovječuljka, naravno, ukoliko raspolaže slobodnim meepleom.

Za svaki do kraja izgrađen grad, samostan ili cestu, igrač dobiva bodove isti čas kada je gradnja završena. Za izgrađen grad igrač dobiva po dva boda za svaku postavljenu pločicu koja je dio grada i još po dva boda za štit na postavljenoj pločici. Za izgrađen samostan igrač dobiva devet bodova, a za izgrađenu cestu po jedan bod za svaku postavljenu pločicu koja je dio ceste.

Igre

Čim zbroji bodove, igračev čovječuljak opet je slobodan za postavljanje na nove pločice. Vitez, svećenik i lopov mogu se vratiti ponovo u igru, no seljak ostaje na polju do završetka igre.

Na kraju igre zbrajaju se ostali osvojeni bodovi za nedovršene gradove, samostane i ceste – po jedan bod za svaku pločicu koja je njihov dio.

I posljednje bodove, no nikako ne najmanje, dobivaju seljaci. Seljak dobiva po tri boda za svaki završen grad u polju koje pripada tom seljaku. Ukoliko se u istom polju nađe više seljaka, seljaci dobivaju jednak broj bodova.

Prošle godine u udruzi Igranje na kvalifikacijskom turniru za svjetsko prvenstvo Carcassonnea u Essenu sudjelovali su jedna učenica, jedan učenik i jedna odgajateljica našeg doma.

‘Carcassonne je strateška igra u kojoj igrač pomoću pločica gradi gradove i ceste te s njima osvaja bodove koji ga vode prema pobjedi.

Igra je u neku ruku ‘zeznuta’ zbog stalne potrebe za dodatnim figuricama kojima spajate te gradove i ceste.

Nakon što je postavljena posljednja pločica igrači izračunavaju ukupne bodove.

Dosta tih bodova dolazi od seljaka koji zauzimaju polja.

Na kraju, tko ima najviše farmera na neki način osigurava si prvo mjesto.’

Objašnjava igru naš viceprvak Lovro.

Ticket To Ride po cijelom svijetu

Još jedna igra koja se uči brzo i lagano. Iako je Ticket To Ride prvotno napravljen za igranje na mapi Sjedinjenih Američkih Država (ukratko Amerika), do danas je izdano preko dvadeset različitih mapa kontinenata, država i gradova. Mi danas putujemo Europom.

Ticket To Ride Europe

Da bismo izgradili svoj željeznički imperij, potrebni su nam: karta Europe (koja je ujedno i ploča za postavljanje vagona), karte ruta, karte vlakova i za svakog igrača po četrdeset i pet vagona za utvrđivanje određene rute.

Svaki igrač pokušava postaviti svoje vagone na željezničke rute koje je nasumično izvukao iz zajedničkog snopa karata. Ponekad se dijelovi ruta preklapaju i ne mogu svi igrači postaviti svoje vagone na najkraći put do odredišta te moraju ići kroz tunele i trajekte. Kompozicije vagona slažemo pomoću kartica vlakova istih, zadanih boja. Pobjednik je igrač s najviše bodova.