Debata na Mažurancu – u školskoj godini 2008./2009.

Ne svađati se nego argumentirati!

Debata na Mažurancu prvi put je izvedena 15. listopada 2008. godine kada su nas posjetile članice zagrebačkog debatnog društva. Pred zainteresiranim su učenicima izvele vrlo žustru i efektnu debatu na tezu – Pravo javnosti na informaciju važnije je od prava političara na privatnost.

Svi smo raspravu pratili sa zanimanjem i na kraju sudjelovali postavljanjem pitanja. Na debati su prisustvovale i djevojke iz doma u Opatičkoj. Kritike na izvedenu debatu bile su pozitivne te su debatantice bile ponosne na svoj rad i prezentaciju.

Nakon debate se sakupio zavidan broj učenika koji su i sami htjeli organizirati i izvesti debatu. Članovi Multimedijske skupine već marljivo rade na sakupljanju argumenata kojima će zastupati dogovorenu tezu.

Debata na Mažurancu

Vrlo je korisno debatirati jer razvijamo mnoge sposobnosti poput istraživanja, aktivnog slušanja i usmenog prezentiranja rada, što je važno u budućem životu. Posebno je korisno argumentirati stavove koje zastupamo, a ne biti nedorečeni u njihovim iznošenjima.

Svakodnevno nesvjesno ulazimo u debate i rasprave, a kako bismo u njima bili uspješni, moramo znati ne svađati se, nego vlastite stavove argumentirati.
Filip Karažija, učenik član Multimedijske skupine

Kako se kalila debata na Mažurancu

Nakon uvođenja kviza kao redovite aktivnosti u domu, sljedeću novinu u programu rada Multimedijske skupine iznjedrila je suradnja s volonterima Hrvatskoga debatnoga društva, započeta u rujnu 2008. godine.

Debatna trenerica Nika Jelaska kroz tri cjelovečernja predavanja u domskoj je učionici uvela osmoricu učenika u svijet debate. Učenici Tomislav Cundić, Domagoj Karažija, Filip Karažija, Antonio Ložar, Manuel Međimurec, Filip Perešin, Josip Sunko i Filip Šokac upoznali su se s osnovnim odrednicama i načelima pripremanja i izvođenja debate, doznali ponešto o zadaćama Hrvatskoga debatnoga društva te zajedno s učenicama Učeničkog doma Marije Jambrišak pomno pratili prezentaciju debate Pravo javnosti na informaciju važnije je od prava političara na privatnost koju su im predstavile učenice II. i X. gimnazije 15. listopada u našem domu.

Rad na stvaranju prve domske debate sve više se zahuktava u listopadu i studenom. U prvoj radionici održanoj 22. listopada učenici Tomislav, Domagoj, Filip (K.), Josip i Filip (Š.) marljivo su proučili osnovne pojmove debate (Karl Popper format debate, tijek debate, uloge govornika, argumentacijska linija, negacijske strategije (pobijanje), unakrsno ispitivanje) tako što su samostalno radili na nastavnim materijalima te ostalima predstavili svoj dio.

U drugoj radionici održanoj 27. listopada učenici su odabrali tezu i započeli rad na građi. U trećoj radionici održanoj 29. listopada učenici su radili na potkrepi. U četvrtoj radionici održanoj 12. studenog učenici su počeli razrađivati afirmacijsku argumentacijsku liniju. Debata na Mažurancu doslovno se kalila.

No, do zanimljivoga zaokreta u radu Multimedijske skupine tek će doći! Kada su učenici Tomislav Cundić, Domagoj Karažija, Filip Karažija, Manuel Međimurec, Josip Sunko i Filip Šokac donijeli odluku da se uključe u rad intenzivnog debatnog seminara u Delnicama, nisu ni slutili kako će ih taj radni izlet odvesti drukčijim smjerom od uobičajenoga debatnoga. Ali o tome ćemo u jednom zasebnom tekstu (ako jedan bude dovoljan;)!

Debatni seminar održan je 22. i 23. studenoga u Srednjoj školi u Delnicama. Učenici su kroz debatne radionice, rad u seminarima, debatu i vrednovanje seminara ovladali tijekom debate, ulogama govornika i izlaganjem govora na početničkoj razini.

Rad na pripremi debate nastavio se, zbog školskih obveza, smanjenim tempom u prosincu, da bi se u siječnju prvo pojačao, a potom konačno okončao.

I usprkos činjenici da su naši učenici u novoj 2009. godini i dalje apsolutni debatni početnici, Tomislav, Domagoj, Filip K., Manuel, Josip i Filip Š. stvorili su prvu, jednu jedinu i posljednju samostalnu debatu Multimedijske skupine i Učeničkoga doma IvanaMažuranića.

Konačno debata na Mažurancu: Bahate učenike treba izbaciti iz doma

Iako prva, jedna jedina i posljednja debata na Mažurancu postala je i ostala čuvena, što zbog žiteljima doma neodoljive teze – kako u našem domu, tako i u drugima, što zbog njezine čudnovate sudbine.

Debatna šestorka s Mažuranca (Tomislav, Domagoj, Filip K., Manuel, Josip i Filip Š.) prvi put je svoju debatu upriličila 3. veljače na Mažurancu, potom 16. veljače u Učeničkom domu Dora Pejačević i na kraju 14. ožujka u Učeničkom domu Virovitica. Teza o kojoj su debatirali slovila je ovako: Bahate učenike treba izbaciti iz doma.

Debata na Mažurancu utjecala je na smjer u kojem će se učenici Multimedijske skupine razvijati nekoliko sljedećih godina.

Debata na Mažurancu