Zapisani snovi drevne civilizacije 1.

U zagrebačkoj Knjižari Vuković i Runjić za vrijeme Adventa održan je ciklus predavanja o pričama i pjesmama starog Egipta

Zapisani snovi drevne civilizacije

Od početka prosinca do kraja siječnja učenici Multimedijske skupine sudjelovali su u ciklusu predavanja Zapisani snovi drevne civilizacije. Priče i pjesme starog Egipta.

Izbor priča i pjesama iz bogate staroegipatske baštine načinio je Daniel Rafaelić, povjesničar i egiptolog, i uz fimske kadrove koji tematiziraju te drevne zgode donio je nekoliko tisućljeća staru egipatsku književnost suvremenoj publici.

Zapisani snovi drevne civilizacije

Učenici su uživali u pričama o faraonu Keopsu i čarobnjacima, o razgovorljivom seljaku koji traži pravdu, o brodolomcu koji na začaranom otoku nailazi na čudesna bića, o Sinuheu, visoko pozicioniranom dvorjaninu koji spletom okolnosti pobjegne iz Kemeta i o dva brata i njihovu suparništvu.

Za kraj je Rafaelić ostavio poeziju…

Bilo je to čarobno književno putovanje na ishodište višemilenijske svjetske civilizacije, a vrata u njezinu bogatu literarnu ostavštinu tek smo odškrinuli.

Dimenziju više učenicima su omogućili kadrovi iz filmova koji se bave staroegipatskim temama. Tako su odškrinuta i vrata bogate egipatske kinematografije.

U Zagrebu nam je, što se Kemećana tiče, još odškrinuti vrata Egipatske zbirke Arheološkog muzeja.