Tko sam? Što sam?

Tko sam? Što sam? Pita se naš učenik Luka iz okolice Donje Stubice, kako kaže, iz kraja Matije Gubeca. Luka, ako nije u šetnji Medvednicom ili vožnji biciklom po Jarunu, onda je u sobi na galeriji u svojim nacrtima…

Tko sam? Što sam?

Ja sam Luka L. i iz okolice sam Donje Stubice, kraja Matije Gubeca. U domu sam poseban po svojem kajkavskom govoru i po izradi nesvakidašnjih stvari i naprava od drva i ostalih, pretežno prirodnih, materijala.

Tko sam? Što sam?

Učenik sam I. tehničke škole ,,Tesla“, idem u 3. razred i u školi mi idu stvari poput razumijevanja zakona tehničke prirode i izrade zadanoga, a kod računalnih tehnologija sam ,,trom“ zbog minimalnog korištenja računala. To jest razlog što sam odabrao smjer energetika.

U slobodno vrijeme, kad sam u domu u Zagrebu, projektiram naprave koje doma izrađujem. U prvom razredu navedene škole izradio sam drveni sat, o kojem sam od najranijih dana razmišljao. Posrijedi je sat s električno pokretanim njihalom. Dugo mi je trebalo da podesim mehanizam tako da sat ide na vrijeme.

Tko sam? Što sam?

Još sam izradio makete raznih drvenih predmeta (starinska klup, preša, lagev)  i razne upotrebljive predmete (šestar, stroj za rezanje).

Moj hobi pretežno je vezan uz strojarstvo (ponekad elektrotehniku), jer sve što napravim i projektiram. Najnoviji je projekt drveni ručni sat s minimalnim brojem metalnih dijelova. To je prilično zahtjevan projekt, jer su izrazito male veličine preciznih dijelova. U ovoj fazi projektiram alat za izradu istih.

Tko sam? Što sam?

Volim početi ‘od nule’ u izradi predmeta, a ne da nabavim gotove dijelove, pa da ih samo sklopim u funkcionalnu cjelinu. Kada izrađujem svoje rukotvorine, pazim na njihovu umjetničku vrijednost i izgled.

Ne znam čime ću se baviti kada se postavim na svoje noge, ali htio bih da je vezano uz moj hobi. Drvo prvo biram kao materijal jer smatram da sam najvještiji u njegovoj obradi, a i nekako se ističe, pogotovo kada jest drveni mehanizam.