Kviz za hrvatski na maturi III/21

I u Mjesecu hrvatskoga jezika knjižničarke Gradske knjižnice pripremile su novi kviz za hrvatski na maturi u sklopu projekta Kroz knjižnicu do mature.

Kviz se prije pandemije svakoga mjeseca održavao u kupoli Gradske knjižnice i okupljao je učenike nekoliko zagrebačkih učeničkih domova.

Hrvatski na maturi

Do polaganja ispita iz hrvatskoga jezika i književnosti, mogli bismo reći, ostalo je najviše vremena (jer se održava posljednjih dana posljednjega tjedna svih ispita državne mature : 24. i 25. lipnja), ipak nije naodmet zabavljajući se na kvizu Gradske knjižnice (poveznica) ponoviti malo gradivo.

U audiozapisu naš bivši učenik Dino Golubović, danas student treće godine Poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, govori o ulozi kviza u pripremanju za maturu.

Hrvatski na maturi

Na popisu je osam književnih ispitnih djela za školski esej – osnovna razina ispita: Cesarićevo i Matoševo pjesništvo, romani Zločin i kazna, U registraturi i Posljednji Stipančići i drame Nora, Gospoda Glembajevi, Hamlet i Antigona.

Na popis za višu razinu ispita treba dodati: Šimićevo i Ujevićevo pjesništvo, romane Otac Goriot, Stranac, Bijeg, Preobrazba, Povratak Filipa Latinovicza, Kiklop i Lovac u žitu.

No, za drugu ispitnu cjelinu (u kojoj se ispituju razumijevanje teksta te teorijska i povijesna znanja iz područja književnost i jezik) obuhvat književnih djela puno je veći. O tome se više može obavijestiti u Ispitnom katalogu za državnu maturu u školskoj godini 2020./2021. (poveznica).