Human Rights Film Festival 18.

Prošle nedjelje u kinu Europa (online inačica) počeo je 18. Human Rights Film Festival. Uz filmski, svakodnevno se odvija i raznovrstan popratni program koji se svakodnevno prenosi na Facebookovoj stranici HRFF-a.

Human Rights Film Festival je podjednako kulturno dešavanje, platforma i javni forum za promociju ljudskih prava u Hrvatskoj, kojega uvijek pokušavamo napraviti kao mjesto refleksije, predaha, pogleda koji će biti smiren i omogućiti da mnoštvo, često kontradiktornih, fenomena oko nas, sagledamo iz perspektive koja će biti drukčija i koja će poticati marginalizirane pristupe i poglede”, izjavio je direktor festivala Petar Milat. (Preuzeto sa službene stranice festivala)

Filmovi su dostupni za besplatno gledanje do nedjelje 13. prosinca u 23.59 sati.

Human Rights FF – dokumentarni filmovi

Korporativna odgovornost

Otmice, mučenja i ubojstva radnika u tvornicama odvijala su se uz znanje i suradnju uprave, a dio njih popisan je u opsežnom dokumentu Ministarstva pravde i ljudskih prava, na temelju kojeg i nastaje Perelov film. (Preuzeto: www.kinoeuropa.hr)

Sretan Božić, Yiwu

…dokumentarni film o kineskom gradu Yiwu u čijim se tvornicama – oko šest stotina tvornica! – proizvodi više od dvije trećine svih svjetskih božićnih ukrasa…

Njen socijalistički osmijeh

U središtu dokumentarnog eseja je Helen Keller, slijepa i gluha američka književnica i aktivistkinja koja je život posvetila borbi za socijalističke ideale i prava manjina. (Preuzeto: kinoeuropa.hr)

Izbačeni

Zašto gradovi u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Čileu i Južnoj Koreji imaju gotovo isti problem?

Razlog zbog kojeg skačem

…film istražuje neurološke različitosti kroz iskustva osoba s autizmom i teškoćama u govoru iz različitih dijelova svijeta.

Notturno

Sniman tijekom tri godine na području Bliskog istoka – na granicama između Iraka, Kurdistana, Sirije i Libanona – Notturno osvjetljava svakodnevicu koja se događa iza trajnog užasa građanskih ratova, divljih diktatura, stranih invazija i ubojite apokalipse ISIS-a. (Preuzeto: kinoeuropa.hr)

Mala djevojčica

Rođena u tijelu dječaka…

O jednoj mladosti

Trinaest godina nakon iznenadne smrti nekadašnjeg najboljeg prijatelja, redatelj pokušava rekonstruirati njegov život i njihov međusobni odnos, koristeći samo fotografije i video materijale koje je prijatelj tada snimao. Film prikazuje izgubljenu generaciju hrvatske mladosti s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća, koja pokušava pronaći svoj identitet na stratištu razornog rata. (Preuzeto: kinoeuropa.hr)

Borba za Grenland

Grenland se nalazi usred političke krize…

Svoje

Vedrana, Rosa i Adrijana, unatoč preprekama uže zajednice i šireg društva slijede svoj put…

Kolektiv

Dana 30. listopada 2015. godine u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu buknuo je požar u kojem je smrtno stradalo 27, a ozlijeđeno je još 180 ljudi. U idućim danima izbili su prosvjedi koji su na kraju srušili tadašnju socijaldemokratsku vladu. Redatelj prati nekoliko ključnih figura u vremenu nakon katastrofe, razotkrivajući pritom mračno lice korupcije koja sve više nagriza njegovu zemlju. (Preuzeto: kinoeuropa.hr)

Human Rights FF – igrano-dokumentarni filmovi

Domovine

Djevojka otkriva planinsko selo, nekadašnji dom njene bake iz kojeg je pobjegla za vrijeme grčkog građanskog rata. Vraćajući se u udaljeno selo, umjesto obiteljskih uspomena, tamo je dočekuju neminovne promjene i zaborav. (Preuzeto: kinoeuropa.hr)

Human Rights FF – igrani filmovi

Groznica

Justino, 45-godišnji urođenik, radi kao zaštitar u luci u Manausu i sanja amazonsko selo u kojemu je rođen.

Futur treći

Nakon što ga uhvate u sitnoj krađi, Parvis kaznu odrađuje u skloništu za izbjeglice gdje se zaljubljuje u Amona, koji je sa sestrom pobjegao iz Irana.

Genus Pan

Tri ilegalna rudara putuju natrag na svoj otok nakon višemjesečne muke rada u paklenim uvjetima. Sa svojim teško stečenim novcem prelazili su more, planine i šumu sve dok nisu stigli na odredište. Ili su zapravo tek sad stigli do ukletog mjesta? (Preuzeto: kinoeuropa.hr)

Human Rights FF – eksperimentalni filmovi

Ljubav s preprekama

Film Dore García prvi je dio igranog filma Amor Rojo koji će oslikati cjelovitiji portret Aleksandre Kolontaj, teoretičarke i političarke i jedne od začetnica borbe za ženska prava… (Preuzeto: kinoeuropa.hr)

Tesaurus

Jedne noći Cristi u šetnji sa svojim psom Tesom upozna Simonu… Poveznica za film.

Human Rights Film Festival

Pripremite kokice i Human Rights Film Festival počinje!