Ekipa za očevid

Prošli tjedan sudjelovala je ekipa naših učenika – Gabriel, Hanjun, Marko i Nikola u radionici projekta Formula za znanost čiji je cilj popularizacija kemije. Studentice zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije knjižnicu Doma učenika srednjih škola Antun Gustav Matoš preobrazile su u znanstveni laboratorij i zainteresiranim učenicima demonstrirale niz kemijskih pokusa.

Ekipa za očevid s Mažuranca

Nakon niza ekotoksikoloških pokusa (efekt staklenika, kisele kiše, ozon) u prvom dijelu radionice naši su se učenici oprobali u forenzici. Gabriel je napravio DNA analizu banane, Nikola je naučio uzimati otiske prstiju, Hanjun se bavio otkrivanjem autentičnosti rukopisa, a Marko je nadgledao rad cijele ekipe.

Forenzika je naziv za primjenu širokog spektra znanstvenih grana za utvrđivanje činjenica u sudskim ili upravnim postupcima. Forenzični kemičar može pomoći u identificiranju nepoznatih materijala pronađenih na mjestu zločina. Analiza forenzičnih kemičara može pružiti tragove istražiteljima i oni mogu potvrditi ili opovrgnuti svoje sumnje.

DNA analiza banane

Gabi dnk analiza

Uhvati ucjenjivača

Ispitivanje autentičnosti rukopisa pripada redu najstarijih kriminalističkih vještačenja. Rukopis svake osobe jest jedinstven.

Pisanje krivotvorenih dokumenata obično se odvija sporijim ritmom i pokazuje nedostatak individualnosti. Slova često izgledaju neprirodno, kao da je krivotvoritelj crtao slova. To ih čini nedosljednim u dokumentu. Primjećuje se neprirodno kretanje i zastajkivanje i opći nedostatak ritma u rukopisu.
Originalan je potpis pisan brzo i sigurno dok je lažni pisan sporije, nesigurnim rukopisom, neautomatiziranim potezima. Ono što omogućava otkrivanje identiteta krivotvoritelja jest njegovo nastojanje da izmjeni svoj rukopis kako bi prikrio svoj identitet.

Udružena domska ekipa: naš Hanjun na zadatku s kolegicom

Otisak prsta

Otisak prsta jest otisak koji ostavlja struktura brazdi, tj. papilarnih linija, na jagodici ljudskog prsta. Dermatoglifi jesu crteži koje tvori epidermis na jagodicama prstiju ruku i nogu te na dlanovima i tabanima. Otiske prstiju smatra se jedinstvenima, a to znači da je svakog čovjeka moguće jedinstveno identificirati na temelju otiska bilo kojeg njegovog prsta.

Dok su se ostali članovi ekipe dali u DNA analizu i otkrivanje autentičnosti rukopisa, Nikola se zabavljao s uzimanjem otisaka prstiju. Prvo je četkicom nanio prah na otiske ostavljene na tikvici. Zatim je selotejpom prenio otiske na papirić, usporedio ih i odredio kojoj vrsti otisaka prstiju pripadaju.

Otisci prsta, zbog svoje jedinstvenosti, najčešće se koriste za identificiranje počinitelja na temelju tragova, odnosno papilarnih linija koje su pronađene na mjestu zločina i usporedbom nepoznatih otisaka osoba s poznatim otiscima da bi se utvrdilo koristi li koja osoba tuđe identifikacijske isprave.

Svi navodi u tekstu preuzeti su iz priručnika za učenike srednjih škola Formula za znanost Marije Tadić, Gabrijele Jaković i Josipe Kolar, objavljenog 2021. godine u Zagrebu.

Formula za znanost

Cilj projekta Formula za znanost jest promicanje znanstvenoga pogleda na svijet i kritičkog mišljenja učenika osnovnih i srednjih škola, kreiranjem i provedbom inovativnih programa popularizacije kemije.

Organizatori projekta jesu udruga Pozor!, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske i Društvo Naša djeca grada Gospića.

Više o projektu možete doznati na mrežnim stranicama projekta Formula za znanost.