Crni pojas iz književnosti

Crni pojas iz književnosti književna je tribina održana u utorak, 13. veljače, u Gradskoj knjižnici na kojoj su sudjelovali učenici Multimedijske skupine.

O stvaranju književnog teksta i o odnosu pisca i urednika razgovarali su Kristian Novak, pisac romana Črna mati zemla i Ciganin, ali najljepši, i njegov urednik Kruno Lokotar.

Naravno, doznali smo i zašto Novak nosi crni pojas iz književnosti…

Snimka tribine Crni pojas iz književnosti u Galeriji Kupola

Crni pojas za Zemlu i Ciganina

Već svojim romanom Črna mati zemla Novak je privukao puno (i stručnog i laičkog) zanimanja, a Zagrebačko kazalište mladih priredilo je prema romanu istoimenu predstavu.

Novaka predstavljamo ulomkom iz njegova romana Ciganin, ali najljepši, čiju je kazališnu adaptaciju pripremilo i izvodi Hrvatsko narodno kazalište.

Zbog Đanija se nisam smio tući. I nisam bio loš u školi. Hvalio sam mu se kako mi dobro ide ovo ili ono i on je bio lud od sreće. Bio sam drugi u brzom čitanju od svih prvih razreda, pa za nagradu dobio knjigu 1000 zašto, 1000 zato i još jednu o hrvatskim kraljevima, o tome kako su bili hrabri i uvijek pobjeđivali. Pred cijelom školom su nas postrojili, svi su nam pljeskali, ajaj, a meni srce veliko. Na priredbi su bili i neki roditelji, na primjer od onog dečka koji je bio prvi, Mihael Pintarić se zvao.

Njegova mama je poslije priredbe došla k meni i rekla mi da neka djeca idu k njima na zabavu jer Mihael ima sutra rođendan, pa sam i ja pozvan. Reko sam da poslije škole moram kući. Ode ona, ali me za rame uhvati Mihaelov tata, kaže: ja te vozim kući, pitat ću mamu i tatu ako smiješ na zabavu.

Bojo sam se da će Đani biti ljut, kao kad sam se najeo graha kod Tompe. Zamolio sam Mihaelovog tatu da stane na ulazu u selo. Utrčo sam u kuću i pokazo knjige, u jednoj rečenici reko da me Mihael pozvo na rođendan, da me čeka njegov tata.

Crni pojas iz književnosti

Moraš znati da u Đinjcu nitko ne vjeruje napisanoj riječi. I onaj koji zna slova ne čita. To bi značilo ili da ga je uhvatila neka žalost, ili da s njim nešto nije u redu. U knjizi može svašta pisati, svašta. Može čovjek napisati potpunu laž u knjigu i nikom ništa. Tko misli ozbiljno, kaže naglas, ništa knjiga, toga se drže moji.

Ovaj karate majstor s crnim pojasom i iz književnosti gostovao je u Piscima na mreži.