Dan sjećanja na 18.11.1991.

Dan sjećanja dvadeset i devet godina poslije… mnoge neispričane priče… poneka zapisana… još odzvanjaju riječi iz vukovarskih podruma… i jedan glas…

Dan sjećanja: Priča o gradu na zidovima našeg doma

Dan sjećanja na 18.11.1991.
Dan sjećanja na 18.11.1991.
Dan sjećanja
Dan sjećanja
Dan sjećanja
Dan sjećanja
Dan sjećanja
Dan sjećanja

Rečenice Priče o gradu Siniše Glavaševića na Dan sjećanja ispisane su…

Dan sjećanja

…na zidovima našeg stubišta…

Dan sjećanja

…naših hodnika…

Dan sjećanja

…naše dnevne sobe…

Dnevna soba
Mažuranac pamti

I danas čuvam Priče iz Vukovara

Mladen Kušec (Zagreb, 1938) legendarni je hrvatski novinar, urednik i književnik za djecu. Autor je niza kultnih radijskih i televizijskih emisija, proznih zapisa, romana i knjiga poezije… ­Kušec se uz obljetnicu pada Vukovara prisjeća i Siniše Glavaševića i njegovih Priča iz Vukovara koje je prvi objavio na radiju.

Gospodine Kušec, kako je došlo do vaše suradnje sa Sinišom Glavaševićem?

To je neobična priča. Glavaševića sam znao preko etera, bili smo na „vi“ i vidjeli se jedan jedini put u životu – na porti Hrvatskoga radija. Kako sam bio urednik baš tog ratnog dijela programa, jer je Dječji i obrazovni program to u potpunosti preuzeo, uživo smo, između ostalog, prenosili svako jutro i program iz Vukovara i svih ostalih ratom pogođenih mjesta.

Glavašević je neumorno slao izvještaje i u tom dvosatnom programu Siniša je mogao reći što god je želio. No ono što je Siniša zamjerio Hrvatskom radiju bilo je kraćenje – no bio je zapravo kraćen samo u vijestima, jer tako je moralo biti, imali smo javljanja iz brojnih gradova i mjesta. Knin, Gospić, Karlovac, Slavonski Brod, Vinkovci, Osijek… i druga neposredno izubijana mjesta. Morali smo svima dati mjesta.

I danas stojim iza svoje kuće koja se zove Hrvatski radio i tvrdim da smo emitirali sve najpoštenije što smo mogli, imajući na umu da ne širimo dodatno još veću uzbunu. Jedini sam mu ja na grobu govorio i danas imam taj govor sačuvan. Zbog želje obitelji nitko mu drugi nije mogao govoriti na grobu.

Učenički rad - plakat: Siniša Glavašević, Priča o ljubavi
Učenički rad – plakat Dan sjećanja: Siniša Glavašević, Priča o ljubavi

Je li istina da ste upravo vi zaslužni za prvo objavljivanje Priča iz Vukovara Siniše Glavaševića?

Siniša Glavašević mi je u to ratno doba, rekao ovako: Gospodine Kušec, vi pišete, ja imam neku svoju dječicu, nemaju i imaju veze s ratom, ja bih vam to samo poslao da pročitate i nešto mi o tome kažete. Ni on ni ja nismo sanjali što će se dogoditi. On je meni tada na pisač muža moje kćeri, tada još momka, poslao te svoje priče iz Vukovara. I na njima se vide datum i sat kako je priča za pričom dolazila.

Te sam priče donio svojim novinarkama u redakciju, one su uzimale jednu po jednu, čitale i plakale. Odlučili smo da ćemo to objaviti. Obišao sam hrvatske nakladnike. Moram reći – odaziva nije bilo. Došao sam u Maticu hrvatsku kod svog kolege i prijatelja Mladena Kuzmanovića i do Vlade Gotovca, koji je rekao: Mi to objavljujemo. I tako je Matica izdala to prvo, ratno izdanje. (Preuzeto: Vijenac)

Siniša Glavašević
Učenički rad – plakat Dan sjećanja: Siniša Glavašević, Priča o ljubavi

Novinar Siniša Glavašević (1960–1991) iz opkoljenog Vukovara slao je, iako lakše ranjen, gotovo iz sata u sat izvještaje za HR i HTV o herojskoj obrani, koji trajno svjedoče o drami pada Vukovara i njegovih branitelja te o novinarskom i literarnom talentu očevica-reportera. S B. Polovinom ostao je na radnom mjestu sve do potpune okupacije i pada grada. U noći s 19. na 20. 11. 1991. odveden je iz bolnice i nestao. Njegovo je tijelo ekshumirano iz masovne grobnice na Ovčari nedaleko Vukovara 1997. (Preuzeto: Hrvatska radiotelevizija)

Posljednji izvještaj Siniše Glavaševića iz Vukovara